Gratis frakt vid köp över 950 SEK
14 dagars returrätt
Leveranstid: 2-4 vardagar

FSC & MASAI

Masai ingick partnerskap med FSC Danmark

2019 ingick Masai ett partnerskap med FSC Danmark för att bli det första danska modemärket någonsin att ha fullständig spårbarhet av sin huvudsakliga fiber – viskos. Detta kunde ske tack vare FSC:s spårbarhetsstandarder (Chain of Custody) som gör det möjligt att spåra fibrernas hela resa från den FSC-certifierade eller på annat sätt kontrollerade skogen och fram till färdigt plagg. FSC är en global ideell organisation som arbetar för att främja ansvarsfullt skogsbruk där man tar hänsyn till skogens naturliga ekosystem och biologiska mångfald samt arbetare och lokala samhällen.


Den första FSC-certifierade kollektionen kom ut i butikerna i juli 2020. Masai strävar efter att all viskos de hanterar ska vara FSC-certifierad till 2025.

MASAI ÄR FSC®-CERTIFIERAT SOM FÖRSTA DANSKA MODEMÄRKE NÅGONSIN

Masai har under en längre tid och i nära samarbete med sina leverantörer arbetat på ett ambitiöst projekt för en FSC-certifiering av hela leverantörskedjan och därmed ännu mer hållbar viskos.

FSC

I september 2019 uppnådde Masai som första danska modemärke någonsin en FSC-certifiering. I Danmark är FSC-certifiering vanligast inom pappers-, möbel- och trävarubranschen, men i modebranschen är Masai först ut. Det är en sak att Masais pappersvaror är FSC-certifierade, men att varumärkets träbaserade textiler nu också är det beror på det faktum att eftersom en stor del av Masais kollektioner är skapade av träbaserat viskosfiber är detta det mest meningsfulla området att inrikta sig på i den samlade hållbarhets- och CSR-strategin.

”Ända från början har de velat göra något stort som hade en positiv effekt på stora delar av produktionen”
Loa Dalgaard Worm, Strategic Director FSC Denmark.
Om FSC

FSC är en internationell ideell organisation för märkning av trä och papper. I en FSC-skog fälls det aldrig mer träd än vad skogen klarar att reproducera. Samtidigt är FSC en säkerhet för att djur och växtliv skyddas samt att de människor som arbetar i skogen får utbildning, säkerhetsutrustning och skälig lön.

”För att komma i mål krävs det en vilja från både Masai och deras leverantörer. Masai är det första företaget inom textilbranschen i Danmark som tar detta steg och samtidigt får med sig sina leverantörer – och det förtjänar de en stor eloge för.”
Loa Dalgaard Worm, Strategic Director FSC Denmark.

”För oss på Masai är det viktigt att våra CSR-åtgärder är en naturlig förlängning av vår verksamhet, så att vi tar tag där det verkligen gör skillnad. Nästan 60 % av våra kollektioner är skapade av just träbaserade fibrer, till exempel viskos, och det är därför helt naturligt att det är där vårt fokus ligger. Det är många människor involverade i processer som den här och det måste finnas engagemang och stolthet inblandat för att vi ska kunna ta på oss en sådan uppgift. Vissa av våra leverantörer har varit med ända från början med Masai och deras del i att vi har lyckats är också något som måste framhävas.” Så förklarar Sidse Jensen, CSR & Sustainability Manager på Masai, den starka viljan bakom initiativet.

Långsiktiga val

Processen kring certifieringen har hållit på i nästan ett år hos Masai. Detta är bara ett av Masais CSR-initiativ, vilka kommer att rullas ut löpande och som vart och ett har sin utgångspunkt i företagets värde och kärnan av vad varumärket Masai betyder för kunder, leverantörer och medarbetare.


Loa Dalgaard Worm framhäver också det långsiktiga perspektivet i Masais certifiering genom att understryka att ”det är synd att det inte är fler i modebranschen som tänker så långsiktigt som Masai. Det är många som inte i tillräckligt stor grad gör långsiktiga och hållbara val. Om modebranschen vill göra en reell insats för att stoppa klimatförändringarna och använda jordens resurser mer ansvarsfullt, så är det nu vi måste göra bredare och mer långsiktiga val. Bland annat genom att se vilka textilier vi tillverkar våra tyger i och om de har ett hållbart ursprung. Just därför hoppas vi här på FSC Danmark att Masai kan bli en inspiration för resten av modebranschen.”


För ytterligare information kontakta Sustainability@masai.dk på Masai eller Loa Dalgaard Worm, FSC Danmark.

VANLIGA FRÅGOR

Har du fler frågor om företagets samhällsansvar kanske du kan hitta svaren bland Vanliga frågor. Där svarar vi på hur vi arbetar med vårt ansvar för människor, miljö och samhälle.