Masai Guide
TIPS FÖR ATT PACKA SEMESTERVÄSKAN

Masai guide Precis som i andra delar av livet lär vi oss av våra misstag – det gäller även konsten att packa en resväska på bästa sätt. Oavsett om du ska till sommarstugan, på badsemester, på en 3-dagars affärsresa eller ett utomhusäventyr så lönar det sig att optimera resväskan, minimera vikten och undvika skrynkliga kläder. Därmed inte sagt att du bara ska resa med handbagage – men packa klokt. Hos Masai har vi samlat våra bästa tips för en smart semesterväska – tips vi nu delar med oss av.

PACKA I SET

Tar du med dig kläder som du inte behöver så slösar du onödig tid på att packa ner dem, packa upp dem på resmålet och troligen tvätta och stryka dem igen när du kommer hem. Planera dina set noga. Istället för att packa ett urval av kläder som passar vädret eller för den typ av semester du ska åka på kan du packa hela set. Ska du till stranden så packa baddräkt eller bikini och kläder att bära över badkläderna. Men packa även en hatt, solglasögon, strandväska och badsandaler om det är vad du behöver. Använd varje del i flera set och välj färger och mönster som passar bra ihop så att du kan mixa och matcha. Kom ihåg att vi byter kläder oftare på sommaren än på vintern på grund av temperaturskillnader mellan dag och kväll. Så även om det är fint väder behöver du ändå ett set för kvällsbruk, en shoppingtur eller en vandringstur.

1: EDERNO TOPP 2: FARIHA TOPP 3: AUDREY HAT 4: PEN CULOTTE 5: JANIKA JACKA 6: UNNI KLÄNNING 7: AERIS SCARF 8: RAVA SOLBRILLER 9: ROY VÄSKA

PACKA SMART

För de flesta semestrar kan du använda formeln ”5, 4, 3, 2, 1”. 5 uppsättningar underkläder/strumpor, 4 överdelar, 3 underdelar, 2 par skor och 1 hatt. Lägg sedan till allt som passar för just den här semestern: badkläder, jacka, klänning, träningskläder o.s.v. Packa inte för mer än en vecka. Du kan alltid tvätta om du behöver det och glöm allt i kategorin ”om det skulle behövas”. Se hellre till att ha flexibla delar. Tänk i lätta lager så att du kan ta en kofta under en jacka om det blir kyligt. Eller packa en scarf som även kan fungera som kjol på stranden. Och glöm inte att ta med en riktigt härlig klänning och en bh som passar till. Du vet aldrig vad du kan bjudas in till på resan.

Med en klänning, en kofta, en jacka och en scarf klarar du dig hela dagen på semestern. 1. NARLA KLÄNNING 2. JARKA JACKA 3. ADELA SCARF 4. LORI CARDIGAN

Tips:
En rymlig klänning med ärmar är bra att ha under sommarkvällar när du vill se elegant ut och samtidigt undvika myggen.

HANDLA KLÄNNINGAR

Tips:
Om du reser med vänner kan det hända att du behöver presentabla loungewearkläder att sova i eller ha i semesterlägenheten eller på hotellet.

HANDLA LOUNGEWEAR

TÄNK TETRIS

När resväskan eller bagen ska packas är målet att fylla varje tomt utrymme – precis som i spelet Tetris. Stoppa ner små delar som strumpor och skärp i dina skor. Lägg dem sedan längst ner, med hälen först. Gärna i en skopåse så att dina kläder skyddas mot smuts. Därefter lägger du ner tyngre saker som böcker, smycken och laddare och ovanpå dessa underkläder och badkläder – gärna i tygpåsar. Översta lagret är dina kläder. Rulla plaggen istället för att vika dem. När du rullar tar det mindre plats och skrynklar inte så mycket. Om du ska flyga på semester, kom ihåg att placera toalettartiklar så att de är lätta att komma åt. Inte för att du själv behöver dem, utan för att du antagligen måste visa dem i säkerhetskontrollen. Packa gärna ner dem separat. Du kanske behöver en tandborste eller en uppfriskande spray? Köp en genomskinlig necessär så ser du enkelt vad som finns i den.

VILKA MATERIAL?

Oavsett om du ser dig själv som en person som svettas mycket eller inte så är det värt att ta hänsyn till vilka material dina sommarkläder är gjorda av. Det är varken snyggt eller behagligt med stora svettfläckar, så tänk i material som andas. Här på Masai rekommenderar vi att du väljer sommarkläder tillverkade av bomull, linne och viskos. Här kan du läsa varför:

VISKOS
Viskos är bra på att dra åt sig fukt, det andas och blir inte statiskt – perfekta egenskaper för sommarkläder. Viskos är populärt över hela världen då materialet både kan efterlikna glansigt silke eller vara matt som bomull och linne. Viskosen faller fint ned över kroppen och passar därför bra till böljande sommarklänningar. Hos Masai är en stor del av viskosen FSC®-certifierad, vilket betyder att den är tillverkad av träfibrer från hållbart och ansvarsfullt skogsbruk med respekt för biologisk mångfald och skogens lokalbefolkning.

LÄS OM FSC
HANDLA VISKOS

LINNE
Linne är ett temperaturreglerande material som leder bort värmen från kroppen. Det absorberar fukt, torkar snabbt och verkar ofta uppfriskande i varmt och fuktigt väder. Linne torkar lite snabbare än bomull och kvaliteten är något stelare, vilket gör att linne inte klibbar mot kroppen lika mycket. Var inte rädd att dina linnekläder ska bli skrynkliga på resan – det är en del av charmen som gör linnet så vackert.

LINNEGUIDE
HANDLA LINNE

BOMULL
Det finns en anledning till att sommargarderoben består av så många bomullsklänningar, -skjortor och -kjolar. Bomull är naturliga fibrer som låter luft cirkulera och röra sig fritt genom tyget, vilket ger ett luftflöde som snabbt torkar fuktiga områden på kroppen. En lätt bomullskvalitet absorberar också fukt, men även om det kanske inte låter så smart, så är det faktiskt bättre att klä sig i material som absorberar fukten och sedan torkar igen än material som avvisar svetten helt. Om materialet avvisar svetten letar den sig nedåt över din kropp och i slutändan blir kläderna ändå blöta – utan att torka igen. Tänk dock på att bomull kan skrynkla sig och därför är rulltekniken extra bra att använda när du packar bomullskläder i väskan.

HANDLA BOMULL

HAR DU EN RESELÅDA?

Kom ihåg att lägga tillbaka dina reseprylar i ”reselådan” när du kommer hem och packar upp. Här kan du placera pass, adapter, överblivna pengar i annan valuta, necessär och tygpåsar m.m. Om du inte har en reselåda så skaffa en. Det gör det mycket enklare när du ska packa!