MASAI STORIES

Birgitte Lund

Konstnär

Inför vinterkollektionen 2021 har Masai ingått ett designsamarbete med bildkonstnären Birgitte Lund. Fyra av hennes konstverk har förvandlats till unika och vackra scarfar.
"Jag gillar tanken på att scarfen jag har gjort mönstret till kommer att se olika ut på olika kvinnor och att scarfens motiv gör att var och en kan skapa sin egen berättelse. På så sätt formar varje kvinna sitt eget uttryck och konstverket får nytt liv."
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Samarbeid med MASAI
Jeg blir kontaktet av Lene Louderback, MASAIs sjefdesigner, som gjerne vil ha meg til å designe noen skjerf med utgangspunkt i maleriene mine. Masai velger deretter ut 4 unike verk til avlange ullskjerf og et kvadratisk silkeskjerf. De fire verkene representerer de forskjellige kunstneriske grepene jeg arbeider med. De består av maleri, fotografi, trykk og tegning. Verkene vi har valgt til kolleksjonen, er malt i mange ekspressive lag. De har et svært progressivt uttrykk, der noe er helt utover, noe er malt på og noe er sprøytet på. Deler av det er kalligrafert og fargene jeg har brukt er svært kraftfulle og sensuelle.
”skönhet i sigär inte intressant, för det måste finnas ett motspel. Det ska finnas något oroväckande, det ska finnas något skrämmande, för det måste finnas en balans mellan det vackra och omedelbara och det mer besvärliga, det mörka, det djupa och lite farliga. Skönhet kräver motspel och kontrast.”
Jag har arbetat som bildkonstnär de senaste 36 åren. I mina motiv har jag påverkats av ljuset, av det taktila, av färgerna och av alla de många skikt som jag bygger upp mina målningar av. Jag tycker mycket om den långsamma processen och att fördjupa mig i varje målning. Mina målningar blir till i många tempon och under lång tid – vissa processer är fysiska, andra kontrollerade och ytterligare andra meditativa. Jag tror egentligen att mina verk kan ses som manifestationer av olika stämningar och avteckningar av mig själv. Men jag försöker också skapa målningar som bjuder in åskådaren på en sinnesresa in i de berättelser jag tar fram.

Skönhet och estetik
Vi behöver skönhet. Det är som när vi väljer att se det positiva och det ljusa i saker och ting. Men skönhet i sigär inte intressant, för det måste finnas ett motspel. Det ska finnas något oroväckande, det ska finnas något skrämmande, för det måste finnas en balans mellan det vackra och omedelbara och det mer besvärliga, det mörka, det djupa och lite farliga. Skönhet kräver motspel och kontrast.
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Å være kvinne i dag
Jag är 62 år och jag har det riktigt bra där jag är just nu. Men vi lever också i ett samhälle där det inte är lätt att bli äldre, för det finns många jobbiga saker förknippade med det. Det handlar till viss del om hur samhället ser på oss, men kanske också hur vi uppfattar oss själva. Omvänt upplever jag också att både jag själv och väldigt många av de kvinnor jag känner mår bra i sitt liv, där de har hittat en slags ny plats som utformats av alla de erfarenheter de har fått med sig genom livet. Tack vare val jag gjort är jag en mycket privilegierad människa. Jag lever med stor frihet där jag i mitt arbete kan följa mitt hjärta och göra det jag älskar och är bra på.

På alla plan har jag med tiden hittat en större acceptans och ett lugn i mig själv. Jag är inte så hård och kritisk mot mig själv som när jag var yngre. Jag älskar varje rynka i mitt ansikte, för de berättar om alla de historier jag har gått igenom och alla de chanser som jag har tagit i livet.
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Birgitte Lund

MASAI STORIES

MASAI STORIES are portraits of women’s lives, presented through thoughts and reflections from a group of dedicated and passionate women. The stories reflect on diversity, openness, courage and, not least, the freedom to be and want to be yourself. Through meetings these women, who all inspired us with their life choices and creativity, we wanted to create a special insight into women’s lives. Our stories portray the strength and beauty that emerges when your life passions are allowed to blossom, and when you choose to listen to yourself and pursue your dreams.

MASAI STORIES
But the stories also reflect on community and that notion that we’re all stronger together, and also on how we can improve at find inspiration and strength in each other. We’d like to do our bit by putting women more on the agenda, so that together we create new and equal opportunities for each and every one of us. So, this isn’t just a collection of stories, rather it’s one big story about working together. All the stories are created and told by women, and give us insight, wise words and food for thought.

read more