Gratis frakt vid köp över 950 SEK
14 dagars returrätt
Leveranstid: 2-4 vardagar
MASAI STORIES

BIRGITTE LUND

Konstnär

Inför vinterkollektionen 2021 har Masai ingått ett designsamarbete med bildkonstnären Birgitte Lund. Fyra av hennes konstverk har förvandlats till unika och vackra scarfar.

“"Jag gillar tanken på att scarfen jag har gjort mönstret till kommer att se olika ut på olika kvinnor och att scarfens motiv gör att var och en kan skapa sin egen berättelse. På så sätt formar varje kvinna sitt eget uttryck och konstverket får nytt liv."”
Birgitte Lund
Samarbeid med MASAI

Jeg blir kontaktet av Lene Louderback, MASAIs sjefdesigner, som gjerne vil ha meg til å designe noen skjerf med utgangspunkt i maleriene mine. Masai velger deretter ut 4 unike verk til avlange ullskjerf og et kvadratisk silkeskjerf. De fire verkene representerer de forskjellige kunstneriske grepene jeg arbeider med. De består av maleri, fotografi, trykk og tegning. Verkene vi har valgt til kolleksjonen, er malt i mange ekspressive lag. De har et svært progressivt uttrykk, der noe er helt utover, noe er malt på og noe er sprøytet på. Deler av det er kalligrafert og fargene jeg har brukt er svært kraftfulle og sensuelle.

”skönhet i sigär inte intressant, för det måste finnas ett motspel. Det ska finnas något oroväckande, det ska finnas något skrämmande, för det måste finnas en balans mellan det vackra och omedelbara och det mer besvärliga, det mörka, det djupa och lite farliga. Skönhet kräver motspel och kontrast.”
Birgitte Lund

Jag har arbetat som bildkonstnär de senaste 36 åren. I mina motiv har jag påverkats av ljuset, av det taktila, av färgerna och av alla de många skikt som jag bygger upp mina målningar av. Jag tycker mycket om den långsamma processen och att fördjupa mig i varje målning. Mina målningar blir till i många tempon och under lång tid – vissa processer är fysiska, andra kontrollerade och ytterligare andra meditativa. Jag tror egentligen att mina verk kan ses som manifestationer av olika stämningar och avteckningar av mig själv. Men jag försöker också skapa målningar som bjuder in åskådaren på en sinnesresa in i de berättelser jag tar fram.

Skönhet och estetik

Vi behöver skönhet. Det är som när vi väljer att se det positiva och det ljusa i saker och ting. Men skönhet i sigär inte intressant, för det måste finnas ett motspel. Det ska finnas något oroväckande, det ska finnas något skrämmande, för det måste finnas en balans mellan det vackra och omedelbara och det mer besvärliga, det mörka, det djupa och lite farliga. Skönhet kräver motspel och kontrast.

Å være kvinne i dag

Jag är 62 år och jag har det riktigt bra där jag är just nu. Men vi lever också i ett samhälle där det inte är lätt att bli äldre, för det finns många jobbiga saker förknippade med det. Det handlar till viss del om hur samhället ser på oss, men kanske också hur vi uppfattar oss själva. Omvänt upplever jag också att både jag själv och väldigt många av de kvinnor jag känner mår bra i sitt liv, där de har hittat en slags ny plats som utformats av alla de erfarenheter de har fått med sig genom livet. Tack vare val jag gjort är jag en mycket privilegierad människa. Jag lever med stor frihet där jag i mitt arbete kan följa mitt hjärta och göra det jag älskar och är bra på.


På alla plan har jag med tiden hittat en större acceptans och ett lugn i mig själv. Jag är inte så hård och kritisk mot mig själv som när jag var yngre. Jag älskar varje rynka i mitt ansikte, för de berättar om alla de historier jag har gått igenom och alla de chanser som jag har tagit i livet.

MASAI STORIES

MASAI STORIES är porträtt av kvinnoliv som framförs genom tankar och reflektioner från engagerade och passionerade kvinnor. Historierna handlar om mångfald, öppenhet, mod och inte minst om friheten att vara och välja sig själv. Genom mötet med olika kvinnor, vilka alla inspirerar oss med sina livsval och sin kreativitet, är vår önskan att skapa en alldeles speciell inblick i kvinnornas världar. På detta sätt kan vi visa den skönhet och styrka som uppstår när livspassioner får möjlighet att utvecklas och när man väljer att lyssna till sig själv och göra det man drömmer om.

Men historierna handlar också i stor grad om gemenskap och om att vi alla står starkare när vi står tillsammans och hur vi kan bli bättre på att hitta inspiration och styrka i varandra. Vi vill gärna bidra till att sätta kvinnan på agendan mer, så att vi tillsammans kan skapa nya och lika möjligheter för var och en av oss – och för varandra. Därför är detta inte bara en massa småberättelser utan också en stor berättelse som även handlar om gemenskap. Historierna är alla skapade av och berättade av kvinnorna själva, och det förser oss med insikt, kloka ord och något att tänka på.

Läs mer

See other stories

See all

The women behind Masai

Masai Stories is back and this time we welcome you into our Masai Home. We have made six internal portraits with some of the women who are working with our brand passionately every day. We’re very excited to share this. Enjoy.

Read more

TANJA MARJATTA JUHL

Tanja is one of the creative women who help create the styles that go into the collection. Prints have always featured strongly in Masai’s DNA, and we take pride in creating beautiful, vibrant, artistic prints that are always unique to us.

READ MORE

Anna Normann

Anna Norrman is actually Swedish, but loves Denmark and the Danes so much that she decided to set up a boutique B&B deep in the Danish countryside, a place where imperfections are celebrated and where the Danish obsession with the colour white is truly challenged.

Read more