LAST CHANCE: Spara upp till 50% >> Shoppa nu
Masai stories

Cristina Santos

Februari 2022

Masais leverantör i Portugal


MASAI – SKAPAT AV KVINNOR FÖR KVINNOR

Här på Masai tycker vi att det är viktigt att ha långvariga relationer med de människor som är en del av processen i att skapa våra kläder. En nyckelperson i den här processen är Cristina Santos som har arbetat med Masai och tillverkning av våra jerseystyles i mer än 23 år. Sedan 2004 har Cristina tillsammans med sin affärspartner och väninna Hermínia Azevedo lett ett av de företag som än i dag är en betrodd Masai-leverantör.


De två kvinnorna är våra samarbetspartners i Portugal och tillverkar all vår jersey. De har varit en oumbärlig del i arbetet med att uppnå vår FSC®-certifiering. Samtidigt är det intressant att notera att nästan alla befattningar i företaget innehas av kvinnor – från ledning till produktion. För kvinnorna i företaget handlar det inte bara om ett jobb, utan det är en del av en gemenskap och en familj.

En del av Masai i 23 år

Vi frågade Cristina hur hennes arbete för Masai ser ut. Mitt jobb är att arbeta med alla de olika processerna som leder fram till en färdig produkt. Jag styr nästan alla processer och tar hand om allt från början till slut. Jag har arbetat med Masai i över 23 år. Jag började faktiskt på ett annat företag som arbetade med Masai, och nu är det tillsammans med Hermínia via ett företag som vi har skapat ihop. Masai är en stor del av mitt liv och jag är extremt stolt över vårt samarbete.

”Hermínia och jag startade företaget för 17 år sedan. För mig är Hermínia som en syster. Vi är en stor familj här och vi tar verkligen hand om varandra. Vi hjälper till om någon av kvinnorna har problem och de hjälper mig om jag har problem med produktionen. De vet att om de behöver något så tar vi hand om dem.”
Cristina Santos
Att arbeta på ett kvinnoföretag

Vi är totalt 54 kvinnor som arbetar och tillverkar jerseyplagg för Masai, så det är verkligen ett kvinnoföretag. Vår ägare är kvinna, vår chef är kvinna, vår revisor är kvinna och hela produktionen består av kvinnor. Jag tänker att kvinnor har ett annat och annorlunda sätt att arbeta på. Jag tror faktiskt att kvinnor är bättre och duktigare på den här typen av jobb. Många saker förändras nu till det bättre och kvinnor får bättre möjligheter även om det inte sker så snabbt som vi vill.

Samarbetet med Masai

Processen börjar alltid med att Masai skickar mig en skiss med designen och måtten på en ny produkt. De beskriver vilken typ av kvalitet och tyg de är ute efter. Jag tolkar deras önskemål och ger projektet till kvinnorna i produktionen som tillverkar en prototyp utifrån mönstret. När Masai vet vilka styles de har sålt och hur många så skickar de en beställning till mig. Vi beställer sedan tyget och skickar det för färgning. Efter färgningen förbereder vi alla de rätta storlekarna och mönstren, därefter klipps, sys, ångas, packas och skickas det till kunden.


Jag är väldigt stolt över det förtroende Masai har för mig och mitt arbete. Jag gillar allt i mitt jobb: från att jag först skapar provet till slutet av produktionen. När vi gör de första proverna vet vi aldrig om vi beställningen kommer att realiseras eller inte, och det kan ibland göra processen svår i det här skedet, men när beställningarna väl kommer är det värt det.

Engagemang och stolthet

”Mitt jobb är min passion eller som vi säger på portugisiska, ’Meu trabalho é minha paixäo’. Mitt jobb kommer ofta före familjen, och om jag inte är okej på jobbet är jag inte okej hemma. Mitt engagemang i arbetet med Masai är stort.




”Jag blir väldigt stolt när jag ser en dansk kvinna, eller en kvinna någon annanstans i världen, med de kläder jag gör här i Portugal. Det gör mig mycket stolt.”
Cristina Santos
MASAI STORIES

MASAI STORIES är porträtt av kvinnoliv som framförs genom tankar och reflektioner från engagerade och passionerade kvinnor. Historierna handlar om mångfald, öppenhet, mod och inte minst om friheten att vara och välja sig själv. Genom mötet med olika kvinnor, vilka alla inspirerar oss med sina livsval och sin kreativitet, är vår önskan att skapa en alldeles speciell inblick i kvinnornas världar. På detta sätt kan vi visa den skönhet och styrka som uppstår när livspassioner får möjlighet att utvecklas och när man väljer att lyssna till sig själv och göra det man drömmer om.

Se andra stories

VISA ALLA

Elisabeth Nielsen

Den dansk-ukrainska pianisten Elisabeth Nielsen började sin musikaliska resa och upptäckte sin fascination för pianot när hon var 5 år. För henne är musiken ett språk som får sin energi från mötet med publiken.

Läs mer

Anna Normann

Anna Norrman is actually Swedish, but loves Denmark and the Danes so much that she decided to set up a boutique B&B deep in the Danish countryside, a place where imperfections are celebrated and where the Danish obsession with the colour white is truly challenged.

Read more

Birgitte Lund

Jag har arbetat som bildkonstnär de senaste 36 åren. I mina motiv har jag påverkats av ljuset, av det taktila, av färgerna och av alla de många skikt som jag bygger upp mina målningar av. Jag tycker mycket om den långsamma processen och att fördjupa mig i varje målning.

LÄS MER